TAX BLOG

8/5/2019

HOE WERKT BTW BIJ GRATIS GOEDEREN?

U bent als ondernemer verplicht btw te berekenen over de door u geleverde goederen en diensten. Maar wat als u gratis goederen levert? Hoe berekent u dan de btw?

Deze situatie komt vaker voor dan u denkt. Om eenproduct of dienst te promoten geven ondernemers nogal eens gratis producten weg, zoals een flesopener bij aankoop van een krat bier of een prijzig relatiegeschenkvoor een goede klant. Hoe zit het in die gevallen met de berekening van btw ende aftrek voor de ondernemer? Is er invloed op de winstberekening? 

Geen btw kleine geschenken of monsters

In beginsel moet u btw afdragen over alle gratis verstrekte producten. De btw moet dan worden berekend over de aankoopprijs of de kostprijs.  

TIP!
Er geldt onder voorwaarden echter een vrijstelling voor gratis producten waarvan de(inkoop)waarde exclusief btw niet meer bedraagt dan € 15. Dit zal bijproducten ter promotie meestal wel het geval zijn. U hoeft dan dus geen btw af te dragen. 
LET OP!
Geeft u producten weg die u meer dan € 15 hebben gekost, dan moet u dus wel btw afdragen over de inkoop- of kostprijs. In beide gevallen is de btw op de inkopen of productie aftrekbaar, mits het duidelijk is dat het een zakelijke promotie betreft. 

 

Waardebon of voucher

De regels omtrent waardebonnen of vouchers zijn recent gewijzigd, maar dit heeft geen gevolgen voor gratis goederen. Dus ook als u een (gratis) waardebon vooreen (gratis) goed weggeeft, hoeft er geen btw te worden afgedragen, tenzij de inkoop- of kostprijs van het betreffende goed meer is dan € 15. Is de inkoop- of kostprijs hoger, dan moet er bij het weggeven van het goed of de waardebon direct btw worden afgedragen. 

Korting

Dit is anders bij kortingsbonnen, waarbij voor een product nog moet worden bijbetaald. Dan is pas bij inwisseling van de bon btw verschuldigd over het bijbetaalde.

Voorwaarden

U hoeft enkel geen btw af te dragen bij de verstrekking van monsters en kleine geschenken als het doel ervan verkoopbevordering of het uitproberen van het product is. Dit zal vaak het geval zijn, zodat de vrijstelling voor producten tot € 15 meestal kan worden toegepast. 

Relatiegeschenken

Voor grotere cadeaus in de vorm van een relatiegeschenk gelden andere regels.Uitgangspunt is dat de door u betaalde btw niet aftrekbaar is. De btw is wel aftrekbaar, als de ontvanger per jaar voor niet meer dan € 227 ex. btw aan relatiegeschenken heeft ontvangen, of als de ontvanger - als hij het relatiegeschenk zelf gekocht zou hebben - ten minste 30% van de btw in aftrek had kunnen brengen. Als u dus voor € 1.000 aan apparatuur aan uw vaste klant schenkt, kunt u de btw gewoon aftrekken. Hetzelfde relatiegeschenk aaneen zorginstelling betekent dat u de btw op de aankoop van de keukenapparatuur niet in aftrek kunt brengen.

Winstbelasting

Voorde inkomstenbelasting is voor de aftrekbaarheid van de kosten slechts van belang of de gemaakte kosten uit zakelijk oogpunt zijn gemaakt. Dit geldt ook voor kosten van relatiegeschenken en de niet-aftrekbare btw daarvan.Relatiegeschenken worden fiscaal gezien als ‘gemengde kosten’. Zulke kosten komen slechts voor 80% in aftrek op de winst.

Er geldtonder voorwaarden een vrijstelling voor gratis producten waarvan de(inkoop)waarde exclusief btw niet meer bedraagt dan € 15. Dit zal bijproducten ter promotie meestal wel het geval zijn. Bij relatiegeschenken is het van belang in een jaar de grens van € 227 per relatie niet te overschrijden.

Wilt u meer weten?


Neem contact met ons op of kijk op onze website.

+31 (85) 27 30 780
+31 (85) 27 30 780
+31 (85) 27 30 780
+31 (85) 27 30 780
NEEM CONTACT MET ONS OP
EN ONTDEK WAT CONTROTAX 
VOOR UW BEDRIJF KAN BETEKENEN!
MAAK EEN AFSPRAAK